Byxmyndig+måste berätta för föräldrar?

Hej små nattugglor!;)

Ni har säkert hört talas om att man blir byxmyndig vid en viss ålder? 15 närmare bestämt.
Jag kopierar in en text om byxmyndighetslagen här nedan ifrån landstinget.

Det finns en lag som är till för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade. I lagstiftningen räknas man som barn fram till 15 års ålder - det finns alltså ett generellt förbud mot att ha sex med personer som är under 15 år.

En person som har haft samlag med en tjej eller kille som inte fyllt 15 år, kan dömas för våldtäkt mot barn även om inget hot eller våld har förekommit. Den som har begått övergreppet kan inte heller skylla på att killen/tjejen ville göra det.

Är det då att betrakta som våldtäkt mot barn om en 16-åring har samlag med sin 14-åriga pojk- eller flickvän? Nej, inte om det är tydligt att båda är med på det helt frivilligt, då går personen som regel fri från ansvar. Det beror på att lagen är i första hand är till för att skydda barn, inte för att hindra ungdomar utforska sin sexualitet.

Beslutet att ha sex eller inte handlar om många saker, inte bara om att ha rätt ålder inne. Man ska till exempel aldrig "ställa upp" på sex om man själv inte känner för det. Det är bättre att vänta och prova sig fram än att göra sånt som känns olustigt och fel.
Nu har ni lite mer kännedom om det :D Nu till en annan sak som jag ändå tycker hör ihop lite med det här... Det är om det är okej att hålla vissa saker hemliga. Som t.ex. att man har blivit av med oskulden eller om man har varit på ett gynekolog besök eller om man har gjort abort.
Ska man berätta det för sina föräldrar? Finns det en lag på det?

Nej självklart inte! Du bestämmer helt och hållet själv om du vill säga det eller inte till någon. Det klart att det kan kännas skönt att berätta det men du ska absolut inte känna dig tvungen till att göra det! :)
 


Godnatt! Förlåt om det blev ett oklart inlägg, säg till isåfall... Är väldigt trött. :P


Kommentarer
Postat av: Mikaela

När man ska ha sex, och så ska man ha lite förspel, ska man suga av honom tills han kommer eller hur länge ska man hålla på?

Kram

2010-01-23 @ 17:45:51
Postat av: Anonym

i finland då? :P

2010-01-23 @ 20:58:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0